9. veljače 2021.

POMOĆ BANOVINI

Katastrofalni potres koji se dogodio 28. i 29. prosinca 2020. godine na području Banovine sa velikim posljedicama  u kojima su izbubljeni ljudski životi i nastala velika materijalna šteta na obiteljskim kućama , ustanovama i privrednim objektima – alarmirao je građane Đakova  i Đakovštine na veliku humanitarnu akciju koja je imala za cilj pomoći postradalom stanovništvu i području Banovine. Pored niza individualnih inicijativa koje su pokrenuli pojedinci ( gospodarstvenici ) u Đakovu je prikupljena znatna količina humanitarne pomoći ( hrana, deke, higijenske potrepštine , odjeća i dr.) koja je dostavljena na samo mjesto katastrofe u Petrinju, Glinu i Sisak.

Gradsko društvo Crvenog križa aktivno se uključilo u prikupljanje humanitarne pomoći sukladno naputku Hrvatskog Crvenog križa ( prikupljanje  prehrambenih artikala, higijenskih artikala , grijalica  i dr. ) – te je uvedeno dežurstvo kako bi bili na usluzi građanima koji su željeli donirati novac ili navedene artikle koji su bili nužno potrebni za stanovništo kako bi im se osigrala prehrana, gijanje, smještaj i na taj način ublažile posljedice katastrofalnog potresa koji se osjeti i u Đakovu. Na poziv Gradskog društva Crvenog križa odazvali su se naši sugrađani iz Đakova, Širokog Polja, Budrovaca, Perkovaca, Gorjana i ostalih mjesta doniravši  2262 kg prehrambenih artikala ( ulje, brašno, šečer, konzerve, juhe, tjesteninu, rižu i dr.), 546 kg artikala za osobnu higijenu ( deterdženti, sapuni, šamponi, pasta za zube i dr ), 50 kg higijenskih sredstava za čišćenje, 1300 l vode, 140 deka-pokrivača i 7 električnih grijalica. Ukupna vrijednost donacije procjenjuje se na cca 30.000,00 kn, a ista je nakon pakiranja u skladištu Crvenog križa koje su odradili volonteri iz Kluba mladih Crvenog križa uz pomoć i donaciju besplatnog prijevoza od strane Auto-škole „Žabac“ dostavljena 16.01.2021. godine u centralno skladište Hrvatskog Crvenog križa u Zagrebu ( Paviljon 6 – Zagrebačkog velesajma ) odakle se prevozi do distributivnog centra Hrvatskog Crvenog križa u Petrinji.

Pored navedenog sve osobe sa područja pogođenog razornim potresom koje su privremeni smještaj našle na području Đakovštine – evidentirane su za potrebe Službe traženja Hrvatskog Crvenog križa , te im je pružena materijalna pomoć kroz pakete HCK „Vaš dar za pravu stvar“

Dana 19.01.2021. godine ukupućen je tim volontera ( dio operativnih snaga GDCK Đakovo) u Petrinju kao jedan dio volontera koji su zamjenili prethodnu grupu volontera – radeći u distributivnom Centru Hrvatskog Crvenog križa na pakiranju paketa HCK „Vaš dar za pravu stvar“, distribuciji paketa i ostale humanitarne pomoći, a jedan član tima ( kuhar ) radio je na distribuciji gotovih obroka za potrebe dijela stanovništva kojima se dostavljala hrana, pripadnicima civilne zaštite, pripadnicima vatrogasnih postrojbi, pliciji i volonterima Crvenog križa.

Tim GDCK Đakovo vratio se 24.01.2021. godine u Đakovo obogaćeni spoznajom da su bili dio nečeg velikog  i dobrog – radeći za dobrobit i ublažavanje ljudske patnje – uzrokovane prirodnom katastrofom – potresom.

Skip to content