11. srpnja 2016.

ZAŠTITA ZDRAVLJA

Među prioritetima Svjetske zdravstvene organizacije i politike zdravlja za 21. stoljeće navodi se među inim, odgovornost društva za zdravlje, zdravstvena izobrazba stanovništva, partnerstvo različitih društvenih skupina i zakonski propisi. Ostvarenjem zdravstvenih programa širi se zdravstvena kultura svih građana.

Promicanje zdravlja definira se kao postupak koji ljudima omogućuje da unaprijede svoje zdravstveno stanje i osposobe se za kontrolu vlastitog zdravlja, te predstavlja odgovor i pomoć na potrebe i upite velikog broja posebno izloženih osoba i članova njihovih obitelji o tomi kako steći i zadržati zdravlje.

Gradsko društvo Crvenog križa Đakovo u okviru zdravstveno preventivnog programa, radi na prosvjećivanju građana te zdravstvenom odgoju djece i mladeži. U okviru obaveznih zajedničkih akcija svih razina Hrvatskog Crvenog križa provodi aktivnosti:

  1. U Tjednu Hrvatskog Crvenog križa ( 8.-15.svibanj ) – mjerenje tlaka građanima i prigodne radionice za djecu osnovnoškolske dobi.
  2. U Tjednu borbe protiv tuberkuloze i ostalih plućnih bolesti ( 14.-21.rujan ) – radionice o zdravlju i podjela edukativnog materijala.
  3. U mjesecu borbe protiv alkoholizma, nikotinizma i ovisnosti o drogama ( 15.studeni-15.prosinac ) – radionice u školama i podjela edukativnog materijala te tradicionalni susret pomlatka i mladeži Crvenog križa.

Pored ovih obaveznih zajedničkih akcija GDCK Đakovo provodi u okviru zdravstveno preventivnog programa i tečaje:

  1. Trudnički tečaj – u trajanju 10 školskih sati – namijenjen mladim bračnim parovima i partnerima u cilju pripreme obitelji za dolazak novoga člana, a u cilju promicanja pronatalitetne politike.
  2. Tečaj iz osnova njege bolesnika za članove njihovih obitelji – u trajanju od 16 školskih sati.

Namijenjen obiteljima koje imaju bolesne članove obitelji o kojima se sami skrbe – kako bi dobili osnovna saznanja oko njege teško bolesnih osoba / održavanje higijene bolesnika, presvlačenje postelje i bolesnika, prehrana i dr. / i osnova prve pomoći.