„MALA ŠKOLA PRVE POMOĆI“

15. listopada 2019.

Gradsko društvo Crvenog križa Đakovo –početkom nove školske godine 2019/2020  – organiziralo je sa volonterima Crvenog križa održavanje radionice pod nazivom „Mala škola prve pomoći“ za učenike 1, 2 i 3 razreda osnovnih škola sa područja Đakovštine.

Cilj radionice je da se učenicima približi  i prezentira  Crveni  križ i aktivnosti koje provodi, te da im se na jednostavan i primjeren način za njihovu dob prezentira pružanje prve pomoći u situacijama u kojima se oni mogu naći u školi, na igralištu i kod kuće. Volonterke Crvenog križa – Marija Mrkić i Valentina Škrut su učenike upoznali sa sadržajem torbice prve pomoći, koga zvati u školi kad se netko ozlijedi, telefonski  brojevi  za zvanje žurnih služba, te su volonteri  zorno u praksi pokazali neke ozljede i postupanje u njihovom zbrinjavanju (besvjesno stanje, gušenje hranom , obavezno korištenje rukavica prilikom dodira sa ozljedama kod druge osobe, imobilizacija kod uganuća ili prijeloma, zaustavljanje krvarenja i dr.).

Prema kazivanju naših volonterki – radionica je dobro prihvaćena od strane djece i učitelja  – te je prilikom evaluacije na kraju radionice zaključeno da su učenici vrlo dobro pratili radionicu i  da su usvojili osnovne elemente iz radionice „Male škole prve pomoći“.

U prvom ciklusu održavanja radionica kroz Osnovne škole – održano je 10 radionica u 7 osnovnih škola za ukupno 468 učenika. Radionice su održane u Osnovnim školama : Đakovo, Budrovci, Piškorevci, Selci Đakovački i Satnica Đakovačka. U drugom ciklusu održavanja radionica planirano je obuhvatiti ostalih 7 osnovnih škola iz Strizivojne, Semeljaca, Viškovaca, Drenja, Gorjana, Josipovca Punitovačkog, Trnave i Lev. Varoši.